X

کدام گرید و کدام آلیاژ ؟ آیا انتخاب ورق استیل انتخاب خوبی است ؟

02135089 شماره تماس
هفت نکته هنگام انتخاب استنلس استیل
در هنگام انتخاب هر فلز یا آلیاژی باید به نکات مهمی توجه کرد .نکاتی که تعیین میکند از چه گرید و آلیاژی در چه محیطی باید استفاده کرد.
گروه فلز
گروه فلز

قیمت ورق استیل؛ فروش انواع ورق استیل صنعتی و ,ورق استنلس استیل در آلیاژ و ضخامت های مختلف. با حرفه ای ها خرید کنید تلفن: 35089-021

 

فهرست موضوعات


 

هفت نکته انتخاب ورق استیل

ورق استیل که عمدتاً بخاطر مقاومت در برابر خوردگی شناخته می شود، کاربردهای بسیاری در صنایع مختلف دارد. تنوع رده های آلیاژی در بین انواع ورق استیل همراه با خواص فیزیکی و مکانیکی مناسب باعث شده تا در سراسر دنیا و در صنایع مختلف از جایگاه ویژه ای برخوردار باشند. اما جهت انتخاب گرید برای یک کاربرد خاص دانش بالایی لازم است. از این رو در این مقاله، هفت آیتم مهمی که می بایست آنها را در انتخاب گرید ورق استیل مد نظر قرار داد، را معرّفی می کنیم:
آیا این گرید لازم است فرم پذیری خوبی داشته باشد؟
آیا برای این گرید جوشکاری مورد نیاز است؟
آیا برای این گرید ماشین کاری مورد نیاز است؟
چه میزان و چه نوع مقاومت خوردگی مد نظر است؟
آیا نیاز به عملیات حرارتی می باشد؟
الزامات استحکام آن کدام ها است؟
کاربرد های آن چیست؟

آیا لازم است ورق استیل شکل پذیری خوبی داشته باشد؟

چنانچه قابلیت شکلدهی مناسب و مطلوب در ساخت یک محصول مد نظر باشد، از بکار بردن ورق استیل های مارتنزیتی می بایست پرهیز نمود. زیرا فولادهای زنگ نزن مارتنزیتی همچون ورق استیل 410 به راحتی تحت شکل دهی قرار نمی گیرند و امکان شکنندگی حین فرم دهی وجود دارد. در عوض می توان از ورق استیل 304 (ورق استیل نگیر) یا یک گرید فریتی 430 (ورق استیل بگیر) استفاده نماییم. چنانچه اگر فرم پذیری یا شکل پذیری مد نظر باشد، بهترین گزینه معمولا استنلس استیل های آستنیتی هستند.

 

ورق استیل

 

آیا لازم است ورق استیل جوشکاری شود؟

جوشکاری ورق استیل بسیار مشکل تر است از جوشکاری دیگر فولادها، همچون فولاد کربنی و این امر می تواند به مشکلاتی نظیر خوردگی بین دانه ای، ترک گرم و خوردگی تنشی منجر شود. ورق استیل های گروه آستنیتی جوش پذیرترین گروه در بین خانواده های استیل هستند. جهت انجام جوشکاری بر ورق استیل آستنیتی، گریدهایی نظیر ورق استیل 304Lیا 347 می بایست بکار روند. گرید 304L کربن کمتری دارد در حالیکه گرید 347 دارای عناصر پایدارسازی همچون نئوبیوم می باشد و از این جهت به آن افزوده شده که از خوردگی بین دانه ای در آن پیشگیری شود. ورق استیل های فریتی نظیر 430 یا گرید 439 نیز مانند انواع ورق استیل دوپلکس برای جوشکاری مناسب اند. بطور کلی ورق استیل های مارتنزیتی برای جوشکاری مناسب نیستند، اگر چه بعضی از گریدهای آن با مقدار کربن پایین تر را می توان جوشکاری نمود. در خصوص ورق استیل های رسوب سخت شونده می بایست مراقب بود که خواص اصلی و مکانیکی در طول فرآیند جوشکاری به خطر نیفتاده و حفظ شوند.

آیا لازم است ورق استیل ماشین کاری شود؟

چنانچه در حوزه کار با ورق استیل، ماشینکاری لازم باشد، می بایست ملاحظات خاصی را در نظر گرفت. اکثر گریدهای استیل می توانند ماشین کاری شوند، هرچند که این فولادها نسبت به کارسختی حساسیت دارند. باید ملزوماتی را حین فرآیند ماشین کاری ورق استیل ها در نظر گرفت و رعایت کرد. رعایت این الزامات کمک به کاهش این مشکل (کار سختی هنگام ماشین کاری) می کند و انجام فرآیند ماشین کاری فولادهای زنگ نزن نیز بهینه شود. به عنوان مثال، ابزارهای مورد استفاده در ماشین کاری بایستی در شرایط خوبِ کاری نگهداری شوند. همانند فولادهای کربنی، برای افزایش قابلیت ماشین کاری می توان سولفور (گوگرد) به ترکیب این فولادها اضافه نمود، که گرید 303 نمونه ای از این دست می باشد. این گرید بسیار شبیه به ورق استیل 304 است، بجز اینکه جهت ایفای اهداف ماشین کاری، گوگرد به آن اضافه شده است. گرید 416 نیز نمونه ای از ورق استیل فریتی گوگرد دار است.

 

ورق استیل

 

چه میزان و چه نوع مقاومت به خوردگی مد نظر است؟

مقاومت به خوردگی، عمده ترین دلیل توسعه و تجاری سازی این فولادها بوده است، اما این مطلب را نیز باید در نظر داشت که رفتار گریدهای مختلف در مقابل خوردگی متفاوت می باشد. ورق استیل های آستنیتی به طور کلی بیشترین مقاومت خوردگی را دارند و این امر ناشی از مقدار کروم بالای آنها است. در جایی که مقولة مقاومت خوردگی مد نظر باشد، معمولً ورق استیل بهترین گزینه محسوب می شود. ورق استیل 316 نیز ترکیبی نزدیک به گرید 304 دارد با این تفاوت که این گرید (ورق استیل 316) بنابر دارا بودن عنصر مولیبدن مقاومت به خوردگی بالاتری در مقابل خوردگی های شکافی و حفره ای در محیط های حاوی کلر دارد. ورق استیل های فریتی و مارتنزیتی به طور کلی قیمت کمتری دارند. زیرا آنها نیکل کمتر و بعضی اوقات کروم کمتری نسبت به نوع آستنیتی دارند، که البته این امر می تواند منجر به کاهش مقاومت به خوردگی نیز شود. به جهت پرهیز از پدیده SCC (خوردگی تنشی) می توان از ورق استیل های دوپلکس و آستنیتی استفاده نمود.

آیا به عملیات حرارتی روی ورق استیل نیاز است؟

در مورد عملیات حرارتی ورق استیل ها این نکته را باید در نظر گرفت که چه گریدهایی از این فولادها عملیات حرارتی پذیر هستند. به عنوان مثال در بیشتر مواقع، ورق استیل های آستنیتی و فریتی با عملیات حرارتی سخت نمی شوند. استنلس استیل های C 440 و PH 17-4 نمونه ای گریدهای عملیات حرارتی پذیر هستند.

استحکام آن چه میزان باشد؟

ورق استیل های مارتنزیتی نظیر گرید 440C و همچنین ورق استیل های رسوب سخت شونده نظیر گریدهای 17-4 PH و 15-5 PH استحکام خیلی بالایی دارند. فولادهای زنگ نزن آستنیتی نظیر ورق استیل 316 نیز می توانند استحکام بالایی داشته باشند اما به مقادیر استحکام در گریدهای مارتنزیتی نمی رسند. همچنین ورق استیل های آستنیتی نیکل بیشتری نسبت به دیگر خانواده های آلیاژی در فولادهای زنگ نزن دارند. به عنوان مثال ورق استیل 316 چقرمگی و داکتیلیته بیشتری نسبت به استیل های فریتی و مارتنزیتی دارد. ورق استیل های دوپلکس می توانند خواص و ویژهگی های فولادهای فریتی را بروز دهند، در حالی که چقرمگی و داکتیلیته نزدیک به ورق استیل های آستنیتی را نیز در خود حفظ می کنند.

 

ورق استیل


کاربردهای آن ها بطور مشخص چیست؟

گاهی اوقات برای اینکه بفهمیم کدام گرید ورق استیل بایست بکار رود، بهترین راه این است که به کاربردهای آن در گذشته بنگریم. در ذیل نمونه هایی از مواقع و موارد مصرف گریدهای واقعی ورق استیل معرفی می گردد.

ورق استیل های فرّیتی :
- گرید 409: در سیستم های اگزوز خودروها و همچنین مبدّل های حرارتی
- گرید 416: در محورها و شفت ها
- گرید 430: در صنایع غذایی و لوازم خانگی
- گرید 439: در اجزاء و قطعات سیستم های اگزوز خودروها

ورق استیل های آستنیتی :
- گرید 303: اتصالات و چرخ دنده ها
- گرید 304: در مصارف عمومی مربوط به ورق استیل آستنیتی
- گرید 304L: در تمام کاربردهای استیل 304 که نیاز به جوشکاری می باشد
- گرید 309: در تمام کاربردهایی که با افزایش دما سر وکار دارد
- گرید 316: در تمام کاربردهای شیمیایی
- گرید 316L: در تمام کاربردهای 316 که نیاز به جوشکاری می باشد

ورق استیل های مارتنزیتی :
- گرید 410: در تمام کاربردهای عمومی برای استنلس استیل مارتنزیتی
- گرید 440C: در بلبرینگ ها ، چاقوها و سایر کاربردهای مقاوم به سایش

ورق استیل های رسوب سختی :

- گرید 17-4 PH: در صنایع هوا فضا، هسته ای و شیمیایی
- گرید 15-5 PH: شیرآلات و اتصالات

ورق استیل های دوپلکس :

- گرید 2205: مبدّل های حرارتی و مخازن تحت فشار
- گرید 2507: در مخازن تحت فشار و تجهیزاتی نظیر آب شیرین کن



امتیاز شما به این مطلب چقدر است؟


ارسال نظر درباره این موضوع

Loading...
(اختیاری)
تماس بگیرید